Tanyalah hati dulu sebelum menulis. Ingatlah, apa yang kita tulis itu bakal menjadi saksi di akhirat kelak, kerana di sana kita akan dinilai di hadapan Allah mengenai apa yang kita tulis itu.

Iklan

Iklan

Thursday, March 17, 2011

Resepi : Cucur Udang

Salah satu makanan kesukaan cik bungaOren adalah Cucur Udang. Cucur udang selalu menjadi santapan kami diwaktu pagi ataupun ketika berbuka puasa. Berikut dilampirkan resepi cucur udang versi air tangan mak cik bungaOren

Bahan blander
- Bawang besar (sebiji besar)
- Cili kering
- Telur ayam

Bahan lain
- Kucai
- Taugeh
- Udang
- Kunyit serbuk (sedikit sahaja)
- Garam (secukup rasa)
- Air (secukupnya)

Cara-cara
1. Masukkan bahan blander dan bahan-bahan lain ke dalam satu bekas kecuali air
2. Gaulkan bahan-bahan sehingga rata
3. Masukkan air sedikit-sedikit dan gaul. Jangan terlebih tuang air nanti cair sangat.
4. Panaskan minyak di dalam kuali
5. Goreng campuran bahan cucur udang tadi sehingga garing.
6. Angkat cucur udang dan toskan
7. Tuang sos cili dan makan.

Amaran: Jangan masukkan ibu apom atau yis atau seangkatannya. Dah jadi rasa lain cucur udang itu.




Okey, selamat mencuba.

Nota:
1. Tak suka makan cucur udang yang dicampur ibu apum
2. Rela masak sendiri kalau teringin nak makan cucur udang
3. Kalau cucur udang yang dijual di kedai depa suka letak ibu apum
4. Memang sangat jarang beli cucur udang di gerai2 atau dikedai2
5. Kenapa depa suka letak ibu apum?

10 comments:

  1. alamak! nampak sedap!! mengidam lagi.. adoi...

    ReplyDelete
  2. memang sedap....bila nak bawak gi opis?

    ReplyDelete
  3. wah mmg sedaplah nampak cucur udang nie.. lainkali I nak makan.. I suh U buatkan ekk ;)

    ReplyDelete
  4. ada few aoalan nih:

    1. apa itu blander? sama ngan blender ke?

    2. apa itu ibu apum? adakah apum sejenis haiwan?

    3. kenapa tuang sos cili dan makan. kenapa tak makan cucur udang yg telah digoreng tu?

    ReplyDelete
  5. peah
    nak jadi usahawan ibu apum ke?

    apai
    alamak.. ibu mengandung tengok gambau ni ke? ishkk.. sorii...
    (-_-)y

    zz
    dah selalu bawak kan.. hehehe..

    ReplyDelete
  6. iina
    boleh.. tapi jauh tu nak hantar.. by the time cucuq udang tu tiba di depan pintu rumah iina.. dah kematu dah.. hahahaha..

    papabear
    erkk!

    1. blander = blender (salah eja)
    2. ibu apum sejenis bahan membuat kuih atau kek.
    3. ayat itu mengelirukan. saya telah betulkan.

    next question please! hehehehe...
    (macam cikgu sekolah plak)

    ReplyDelete
  7. ada udang ke x ni? x nmpk pun...x suka cucur udang yg x de udang...rsa cam terpedaya..:P

    ReplyDelete
  8. ah... lazatnyer... kena plak ngan kopi panas... mmm.. juling mate.. hehehe

    ReplyDelete
  9. Halo Bloger! Gabung yuk!! di myTasteIndonesia.com!!!

    Di sana Anda bisa "Discover" (menemukan) lebih dari 41 ribu resep masakan nusantara, "Share" (berbagi) resep-resep masakan Anda ke semua teman-teman myTaster di seluruh dunia, dan juga! Anda bisa membuat buku masak pribadi Anda di laman kami dan "Save" (simpan) sebagai resep-resep favorit Anda sehingga kita bisa saling bersosialisasi di dalamnya. "Discover, Save and Share Recipes" on myTaste! "Indahnya Saat Berbagi".

    Banyak blog yang telah menjadi anggota dan mendapatkan keuntungan dari publikasi di situs kami. Tambahkan blog Anda di link ini: http://www.mytasteindonesia.com/tambahkan_blog_anda

    Bila ada pertanyaan jangan sungkan untuk hubungi kami di:
    info@mytasteindonesia.com

    Terima kasih atas perhatian dan kerjasamanya!

    Salam myTaste Indonesia,
    Immanuel Kabuhung

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...