Tanyalah hati dulu sebelum menulis. Ingatlah, apa yang kita tulis itu bakal menjadi saksi di akhirat kelak, kerana di sana kita akan dinilai di hadapan Allah mengenai apa yang kita tulis itu.

Iklan

Iklan

Monday, February 07, 2011

Durian Masam

Kalau musim durian, tentu ada durian. Kalau ada kebun durian, boleh makan durian. Kalau tak ada kebun durian, tumpang pokok durian sedara, kalau sedara takder pokok durian, belilah durian kat kedai. Kalau kedekut nak beli durian kat kedai, tak payah makan durian. Biar kempunan buah durian. Sebab nikmat makan durian free versus durian beli adalah sangat berbeza kan. (-_-)p

Kalau banyak pokok durian, boleh jual durian. Kalau banyak durian tak menjadi @ masam, boleh buat tempoyak.

Ada orang makan durian tapi tak makan tempoyak. Ada orang makan tempoyak tapi tak makan durian. Ada orang tak makan durian dan tak makan tempoyak. Tapi adalah sangat sedey kalau anda orang perak dan anda tak makan tempoyak dan tak makan durian. Ngapernye teman kater gitu? Aternyer kan ada lagu berkenaan durian dalam bahasa perak, tapi takder dalam bahasa lain... Tapi tak seshyior teman nak nyanyi. kome cari sendiri kat internet.


Kalau tak tau tempoyak tu macam mana, tengok gambar dibawah ini. (-_-)y

Sekian, terima kasih.


Nota:
1. Ada orang kata 'Mafia' tak bleh minum air Ribena.
2. Betul ke?
3. Dah seminggu tak update blog.
4. Nak kata bz tak bz.
5. Nak kata celebrate raya tak celebrate.
6. Cuma celebrate hari wilayah persekutuan sahaja.
7. Itu pun celebrate dengan hanya makan meggi goreng kat kampung di Perak sana..

12 comments:

  1. durian-best
    tempoyak-dah cuba makan tapi tak jalan, tapi saya terer buat sambal tempoyak (boleh gitu, puji sendiri walau tak reti menilai rasanya?)

    hehe :)

    ReplyDelete
  2. ikan patin gulai tempoyak da best!

    p/s:
    mafia paling kurang kena minum root beer...

    ReplyDelete
  3. Saya makan durian tapi tak makan tempoyak dan bermastautin di negeri perak.. walaupun bukan orang perak.. hahaha.. oklah kan ;)

    ReplyDelete
  4. Walopun teman org perak, teman x mkn tempoyak. Tp teman hantu doghoyan. hehe

    ReplyDelete
  5. kucingorengemok
    pandai buat sambal tempoyak.. tapi tak suka makan tempoyak.. pelik3.. tapi kalu ada orang puji sambal tempoyak awak sedap.. kira sedap la tu.. :)

    papabear
    tak suka makan ikan patin lor.. tapi air rebina suka..

    iina
    iina tak pernah try tempoyak yang sedap lagi kot..

    adam
    wah.. ada hantu doghoyan rupernya adam nih.. :P hehehe.. apa kabo orang kampung?

    ReplyDelete
  6. Duk cerita ceriti pasal durian n tempoyak, kesian pulak Emy makan mee segera je..hehe

    I love tempoyak..kena pulak dengan budu ke..boleh makan double lah nasi..no wonder badan boleh bulat..haha

    durian sesekali ok, makan cam tu or buat bubur/pengat..so if ada kebun durian tu kabo lah ye..hehe

    :-)

    ReplyDelete
  7. gambar tempoyak dlm balang tu mengerikan...takut...

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. cheqna
    meggi tu saja nak kasik dramatik skit.. hehehehe.. saya takder kebun durian tapi pakcik saya ada.. jemput datang kebun pakcik saya.. hehehe..

    nazrie
    hang ni.. balang tempoyak pun ngeri ke? hahaha..

    ReplyDelete
  10. sedapnyer...tambah2 lagi tempoyak & sambal belacan...makan ngan nasi panas & ikan goreng...sedapnyer..terliur dah nie...

    ReplyDelete
  11. sedap yer tempoyak..kalo makan ngan nasi putih panas n ikan masin pun sodap bersama sambal tempoyak..

    ReplyDelete
  12. teman pun org perak... makan durian tapi tidak tempoyak huhuhu

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...