Ikan tuna adalah spesis ikan kayu. Bezanya ikan tuna dengan ikan tongkol adalah isinya. Isi ikan tuna lebih putih. Melalui pembacaan, cik bungaOren mendapati, ikan tuna mempunyai lebih khasiat daripada ikan tongkol, maka cik bungaOren pun membelilah seekor ikan tongkol sebagai juadah kami.
Kepala ikan tuna ini dibuat asam pedas.
Bahan-bahan A (diblander) :
- Cili kering
- Cili padi
- Bawang merah
- Serai
- Kunyit hidup
- Jintan manis
Bahan-bahan B
- Asam jawa
- Bunga kantan
- Daun kesum
- Sayur kekacang
Cara-cara:
Panaskan air didalam periuk, masukkan bahan-bahan yang telah diblander. Masak sehingga naik minyak. Masukkan ikan. Tunggu sehingga ikan lembut. Masukkan air asam jawa dan bahan-bahan B yang lain. Masukkan garam secukup rasa dan sedia untuk dihidang.
Tambahan*
Biasanya bahan yang diblander akan ditumis dahulu sehingga pecah minyak. Resepi kali ini adalah resepi orang kalut. Salah cara sedikit. Apa-apa pun rasanya memang berbeza jika kita tumis bahan-bahan A dengan rasa asam pedas yang kita tidak tumis bahan-bahan A itu.
Nota:
1. Burps
2. Burps
3. Burps
4. ah sedap
ReplyDelete5. ah lazat
6. nak skitttt....
Saya suka masak ikan asam pedas..kadang2 meratah je, tp dgn syarat masuk macam2 sayur..hehehe..
ReplyDeletetp your asam pedas tak payah tumis bahan A dgn minyak dulu ye?
kepala je..badan nye mna?
ReplyDeletenm02
ReplyDeletehahahah.. pandai hang add my nota ekk..
cheqna
itu versi tak tumis.. masak ikut mood namanya.. tak pun sebab kalut lupa nak tumis hahaha.. selalunya mak saya akan tumis dulu bahan2 yang diblander tu..
nazrie
badannya goreng pun sodap.. :)