Resepi laksa kedah @ laksa utara air tangan makbonda memang sedap. Versi kuah laksa ini memang menjadi kegemaran kami sekeluarga. Kisahnya, jumaat lepas, bungaOren terjumpa bunga kantan dan daun kesum di dapur rumah. Rupanya makbonda hendak buat laksa, dah lama tak makan laksa kisahnya kita orang ini. Laksa yang sering dimasak makbonda adalah laksa version laksa kedah. Kuahnya sedikit pekat. Klik laksa untuk tengok contoh output laksa (-_-)y
Bahan-bahan untuk kuah laksa
1 kilo - ikan kembung / ikan curut (biasanya orang panggil ikan sardin) / ikan selayang / ikan tamban
30 biji cili kering
10 biji cili padi (jika nak pedas)
2 biji bawang besar
sedikit belacan
1 1/2 - 2 liter air
5 keping asam keping
1 kuntum bunga kantan
seikat daun kesum
garam secukup rasa
Cara-caranya
1. Rebus ikan bersama asam keping dan sedikit garam
2. Asingkan isi ikan dari tulang-tulang ikan (jangan buang air rebusan ikan yer)
3. Blander isi ikan dan tapis
4. Blander tulang ikan dan tapiskan (buang bahan2 yang tidak lumat)
5. Blander cili kering, cili padi, bawang merah dan belacan
6. Masakkan bahan yang diblander tadi dalam periuk besar bersama air rebusan ikan
7. Setelah mendidih masukkan asam keping yang direbus bersama ikan tadi
8. Masukkan daun kesum, bunga kantan
9. Masukan garam secukup rasa
10. Selesai dan boleh dihidangkan.
Kuah laksa ini sedap dimakan bersama laksa (of coz la kan), dan bahan-bahan ulaman seperti timun, cili padi, bawang besar, bunga kantan, daun salad, daun salom atau mungkin daun gajus yang telah dipotong halus.
Nota:
1. Setiap orang akan kata masakan emak mereka adalah masakan yang paling sedap didunia.
2. Saya setuju!
Memang suka laksa utara yang kuahnya pekat, our second day menu during hari raya :-)
ReplyDeletecheqna
ReplyDeletehehehehe.. sama la menu kita...
sedappppnyeeeee :)nak!
ReplyDeletewah tgk pun dah tau sedap ;)
ReplyDeleteashiena
ReplyDeletedatang rumah aaa...
iina
ReplyDeleteitu baru tengok ikan yang direbus tu..
yaa, cool
ReplyDeleteawesomee . my fevret food ^_^
ReplyDeleteLaksa penang lain rasanya,lain cara masaknya.ada extra bahan
ReplyDeleteterima kasih sudah kasi resep
ReplyDeletesalam saya ni suka bangat makan laksa.
ReplyDeletesaya sudah coba resepi ini.memang sedap terima kasih pak
ReplyDeletememang baguslah ilmu ilmu macam ini
ReplyDeletepak asyik rasanya kalau di kasi lengkuas dan bayang serai
ReplyDeleteini resepi yang saya cari.terima kasih pak mau buat sendiri biar original gitu
ReplyDeletepak alat pembuat lakso nya yang terbuat dari kuningan itu,beli nya dimana?
ReplyDeleteterima kasih sangat pak.saya memang suka masakan laksa
ReplyDeleteKalau dimasak sendiri, pasti sedap karena ikan dimasukkan banyak dan segar. Begitu juga bahan bahan lain.
ReplyDeletesedapppnyeee...makanan kegemaran tu...
ReplyDeletenk kene try ni..
jemput ke blog saye..
http://norzuryati.blogspot.com
~perkongsian ttg kehidupan, anak2, tips kesihatan, kecantikan, tazkirah dll..
Moga bermanfaat :)