Tanyalah hati dulu sebelum menulis. Ingatlah, apa yang kita tulis itu bakal menjadi saksi di akhirat kelak, kerana di sana kita akan dinilai di hadapan Allah mengenai apa yang kita tulis itu.

Iklan

Iklan

Monday, November 18, 2013

Buah Zuchini







Alhamdullillah.. Percubaan menanam pokok zuchini boleh dikatakan berjaya. Walaupun hanya sepokok sahaja pokok zuchini yang berjaya tumbuh dah berbuah. Biji benih zuchini ini boleh dibeli di kebanyakkan hypermarket ataupun di nursery bunga. Dari selebat-lebat bunga yang keluar , hanya 2 biji buah zuchini yang berjaya dituai sebelum pokok itu kering. Alhamdullillah (-_-)y

Nota:
1. Berkebun mengeluarkan peluh.

Wednesday, November 06, 2013

Bunga Keembong



Bunga keembung yang berwarna pink


Buah keembung ini akan meletup jika sudah masak ranum aka matang 

Bunga keembung selalu jumpa masa zaman kanak-kanak, tumbuh berselerak di tepi2 rumah opah. Dan rumah-rumah jiran yang lain. Ada macam-macam warna, putih, ungu, merah, pink dan lain-lain. Sekarang ni macam susah nak jumpa pokok keembung ni. Adakah sebab jarang pergi rumah jiran-jiran atau sebab memang bunga keembung ni orang dah kurang gemar untuk ditanam sebagai hiasan? 

Nota:
1. Ambil benih pokok keembung ini dirumah opah.
2. Hajat dihati nak cuba tanam pokok keembung.
3. Ditaburnya biji-biji keembung ini diatas tanah didepan rumah.
4. Sehingga hari ini masih belum kelihatan anak-anak pokok keembung.
5. Adakah sudah dilarikan oleh arus air yang mengalir?? 

Monday, October 28, 2013

Orkid Normah

Nama bunga orkid ini ialah Orkid Lundu aka Orkid Normah.

Orkid Normah (Phaelaenopsis violacea) adalah bunga rasmi negeri Sarawak. Juga dipanggil Kambang Alo. Orkid ini menyukai tempat teduh di tepi sungai. Bunganya disusun dalam dua susunan dengan 1 atau 2 bukaan pada masa yang sama. Kelopak bunganya adalah hijau muda dan dihantar ke tapaknya. Bahagian dalaman adalah berwarna ungu tua. Spesies yang istimewa ini dikenali oleh warnanya yang cantik dan adalah amat susah didapati disebabkan oleh kehilangan habitat dan terlalu banyak orang yang sedang mengumpulkannya. Orkid Normah boleh dijumpai di Semenanjung Malaysia, kepulauan Sumatera dan Borneo. (Sumber : Wiki / Google)


Nota:
1. Banyak jugak gambar orkid yang diambil pada Floria yang lepas dan Floria yang lepas-lepas.
2. Cadangnya nak publish satu jenis satu entry.
3. Nampak dan rasa macam senang (-_-)y
4. Sebenarnya susah nak dilaksanakan sebab tak mahir pasal species-species orkid.
5. InsyaAllah, usaha tangga kejayaan kan! 
6. Semoga tidak hangat-hangat najis ayam. hehehe

Tuesday, October 22, 2013

Orkid kuning

Bunga kuning ini kecil dan halus saja saiznya tapi sangat comel! 

Bunga matahari yang baru nak kembang.

Orkid kuning halus-halus kecil-kecil ini adalah daripada spesies Oncidium cebolleta. Juga digelar Golden Shower.

Tajuk entry macam tak kena dengan gambar first tu kan!, kena scroll ke bawah dulu baru jumpa gambar orkidnya. Gambar bunga-bunga ini adalah hasil tangkapan masa floria 2013 yang lepas, selepas kamera kesayangan kembali sihat. Alhamdullilah, masih dapat tangkap gambar setelah beberapa bulan kamera menyorok dalam almari. 

Nota:
1. Lamanya juga tak update blog.
2. Nampak macam sarang labah2 dah cuba take over blog ini.
3. Nak kena kemas sikit2 supaya kembali ceria blog ini
4. Harap anda semua sihat-sihat hendaknya
5. Alhamdullillah, sekarang sudah musim hujan! Suka2.. 

Friday, August 09, 2013

1 Syawal 1434h



Selamat hari raya aidilfitri. Ampun dan maaf dipinta, jika andainya ada terkasar bahasa dan tingkah laku. Semoga amalan kita diterima dan semoga kita semua dirahmati Allah sentiasa. Amin. Semoga kita dapat melakukan dan menambahbaikan ibadah kita diramadhan akan datang.. Amin2..

Nota:
1. Cari masa buat card raya untuk rakan2 di alam maya.
2. Tahun ni tak wish sapa2 pun thru online or thru phone 'Selamat Hari Raya'
3. Sibuk.. itu dan ini.. begitu dan begini..
4. So dikesempatan ini, saya mengucapkan Selamat Hari Raya kepada semua yang membaca.. (-_-)y
5. Seem like ini adalah back-dated entryfor 1 syawal 1434h.. hihihi..
2. Harap maklum. (-_-)y

Wednesday, July 17, 2013

Tangkap bintang







Ketika orang sibuk ke redah jerebu di Putrajaya, kami sekeluarga menziarahi seorang makcik di Jitra. Kedah dan kawasan2 yang berdekatan dengannya. Kami tidur satu malam di sana. Sebelum azan subuh berkumandang, seorang emak sudah pun bangun. Terkejut seorang emak, apabila mendapati anak sulungnya tiada ditempat tidur. Pintu rumah tidak berkunci!

Lega si emak, pabila mendapati si anak sedang mengharungi nyamuk dan kesejukan pagi, bagi menangkap jutaan bintang dilangit di halaman rumah adiknya. 

Nota:
1. Alhamdullilah, walaupun tak banyak hasil tangkapan diperolehi.
2. Namun cukup sebagai permulaan.. permulaan mencari sesuatu yang lebih luas.
3. Sebenarnya si anak itu hendak mencari 'Milky way'
4. Si emak, memberikan dorongan, di sepanjang perjalanan Shah Alam-Kedah.
5. Sepanjang perjalanan asyik mengkhabarkan tentang bintang yang berterabur dilangit.
6. Tapi kami tak berani berhenti dimana-mana
7. Kerana sudah dinihari dan ada anak2 nyamuk didalam kereta sedang tidur.
8. Langit di Perak dan Kedah sungguh tiada jerebu. Clear!

Tuesday, June 25, 2013

Orchid tropical treasure






Floria 2013 di Putrajaya dengan tema Orchid - Tropical Treasure!

Alhamdullillah, sempat dan dapat juga pegi ke Floria 2013 Putrajaya. Rasa nak stay ambil gambar lebih lama daripada 2 jam, tapi cuaca tidak mengizinkan untuk berlama-lama dilapangan Persint 2, Putrajaya. Jerebu.. jerebu dan jerebu.. Dalam masa yang singkat, banyak jugak gambar yang diambil. Letak 3 keping gambar orkid dulu ye. Nanti next entry letak gambar lain lak... (Harap2 diri ini menjadi semakin rajin)

Nota:
1. Gigih redah jerebu untuk redah Floria 2013 di Putrajaya
2. Gigih walaupun kaki dah terseliuh sebelah sebab over xcited jadik wing defend
3. Alhamdullillah.. kaki dah sembuh sikit.
4. Emak dah tolong urutkan. (-_-)y (Thank you mak..)
5. Lenkali kena lebih berhati-hati

Monday, June 17, 2013

Lelaki kayu


My wooden man, secretly hidden in the closet!

Alhamdullillah kamera sudah dipulihan selepas melabur beberapa ratus ringgit ganti shutterblade. Kamera kesayangan itu start jammed sejak pertengahan februari, ketika hati berkobar2 nak shot gambar bintang. Sayang sebab kamera tu dah berjasa selama 6 tahun tau and counting sebab dah tukar shutterblade dia kann! Niat nak beli kamera baru yang lebih canggih, namun ongkosnya belum cukup. Semoga niat tidak akan sekadar menjadi niat. 

Nota:
1. The wooden man is hidden in the closet for sometime due to the broken camera..
2. BUT the anak2 nyamuk berjaya menjumpainya (semasa mereka memerintah rumah itu.)
3. Beli lelaki kayu tu kat ikea, memang dah lama cari ! 
4. Anak2 nyamuk sudah balik rumah mereka.. 
5. Syukur the wooden man selamat tanpa kecacatan (yer ke?)
6. Shall start my next project soon (-_-)y 

Monday, April 15, 2013

Mempelam dalam timba


Mempelam yang baru dikait dari pokok mempelam dimasukkan ke timba, sebelum dikupas dan dicuci. Cicah mempelam dengan kuah rojak adalah sedap.

Nota:
1. Shutter count camera kena tukar.
2. Maka saya berhenti seketika mengambil gambar menggunakan kamera saya.
3. Kena simpan duit 
4. Duit nak beli kamera baru yang lebih canggih spesifikasinya
5. Selamat menyimpan duit

Tuesday, March 19, 2013

Bunga telang



Pokok Telang atau Pokok Kacang Telang merupakan sejenis pokok kekacang yang mempunyai bunga bewarna ungu terang. Bunganya digunakan secara tradisional sebagai pewarna makanan, seperti nasi kerabu, tetapi kini amat jarang atau hampir tidak lagi digunakan kerana sukar mengutip dalam jumlah yang mencukupi untuk digunakan.-Wikipedia


Nota:
1. Jumpa pokok telang semasa menghadiri kenduri rumah sedara nun jauh disana.
2. Hakikatnya, saya belum pandai buat nasi kerabu
3. Hakikatnya, saya hanya tahu makan nasi kerabu yang dibeli di pasar malam
4. Kenapa saya kurang rajin update blog?
5. Hakikatnya, saya sendiri tak tahu kenapa saya kurang rajin, hmmm...
6. Alhamdullilah saya masih sihat (-_-)y
7. Semoga kita sentiasa berada dalam redha Allah.

Friday, February 15, 2013

Mawar merah jambu


Pink rose mawar merah jambu



Pokok bunga rose di belakang rumah sedang meriah berbunga. (-_-)y

Nota:
1. Tiada nota
2. Gigih ambil gambar bunga rose belakang rumah

Wednesday, January 30, 2013

Rama-rama dan belimbing



Rama-rama berterbangan di belakang rumah. Buah belimbing jatuh berselerakkan di atas tanah. Buah belimbing menjadi makanan sang rama-rama. Sekian, cerita saya pada hari ini. (-_-)y

Nota :
1. Rasanya macam dah kurang sibuk
2. Tapi hakikatnya masih ada kerja yang perlu disiapkan lagi.
3. Ada kerja yang perlu disiapkan tidak bermakna sibuk... kan?
4. Yang penting perlu pandai bahagi masa dengan tugas yang diberikan.
5. Semoga kita semua sentiasa dirahmati Allah.
6. Hepi besday Eyan!
7. Selamat kembali berblog Aqila! (Tau la ada 2 BE sekarang!)

Monday, January 14, 2013

Bangku coklat


Berehat ditempat redup ditepi sungai dengan angin yang sepui2 bahasa sungguh mendamaikan.

Almost 2 month tak blogging! Macam-macam perkara yang terjadi, secara sengaja mahupun tidak sengaja. Apa yang berlaku biarkan ia berlalu. Hidup mesti diteruskan. Jadikan iktibar dimasa hadapan.


Nota:
1. Assalammualaikum kawan-kawan yang membaca entry ini.
2. Semoga kita sentiasa berada dalam rahmat Allah.
3. Still struggling to get the mood of blogging (-_-)y

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...