Betik muda masak air adalah antara makanan kegemaran bungaOren. Senang dan simple dan yang penting sedap di tekak bungaOren. Sayur betik muda ini sedap dimakan sebagai hidangan tengahari bersama nasi putih panas2, ikan kembung goreng dan sambal belacan. Memang sedap.
Bahan-bahan
1. 1 biji betik muda
2. 2 ulas bawang merah
3. 2-3 biji cili padi / cili kering
4. Sedikit belacan
5. Sehelai daun kunyit
6. 2 gelas air
Cara-caranya
1. Kupas kulit betik dan buang bijinya.
2. Potong kecil betik (senipis 1cm dan selebar 3 cm - lebih kurang)
3. Hiris halus bawang merah.
4. Hiris cili padi / cili kering
5. Masukkan betik yang telah dipotong, bawang merah, cili padi dan belacan ke dalam periuk
6. Masukkan air
7. Rebus bahan-bahan tersebut sehingga mendidih
8. Masukkan daun kunyit yang dipotong kasar. Biarkan seketika.
9. Siap untuk dihidangkan.
Nota:
1. Nak makan apa yer hari ini?
x pernah makan pun benda pelik ni...('_@)
ReplyDeleteSaya pun suka masak resepi betik muda, tapi yang masih hijau lagi bukan yang dah separuh masak..masak lemak ikan masin.
ReplyDeleteTp jarang org jual betik muda, kena cari rumah yg ada pokok..intai2 kot ada rezeki..haha
:-)
nazrie
ReplyDeletetakkan mak hang tak pernah masak? pelik aku..
cheqna
ReplyDeletesaya ok.. yang hijau ke yang separuh masak ke.. klu ada saya belasah jer..
kat pasaraya takder jual.. cer tengok kat pasar tani.. or kat pasar.. ada saya pernah jumpa.. tapi jarang la..
serius x pernah...slalu kitorg mkn betik masak jer...
ReplyDelete