Tanyalah hati dulu sebelum menulis. Ingatlah, apa yang kita tulis itu bakal menjadi saksi di akhirat kelak, kerana di sana kita akan dinilai di hadapan Allah mengenai apa yang kita tulis itu.

Iklan

Iklan

Thursday, May 12, 2011

Tetamu membawa rahmat

Setiap hari pasti ada burung-burung kecil ini datang menziarah rumah bungaOren. Ada rezeki mereka di sekitar  rumah bungaOren mungkin. BungaOren selalu biarkan mereka berterbangan. InsyaAllah mereka membawa rezeki.



Sambil2 itu bungaOren google kelebihan kehadiran tetamu ke rumah kita.

Petik kelebihan menyambut tetamu berdasarkan hadis dari link ini :


Rasulullah SAW bersabda :

1. "Sesiapa yang beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendakla ia memuliakan tamu-tamunya, dan barangsiapa yang beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah menjaga hubungan silaturrahimnya, dan barangsiapa yang beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata baik (benar) atau lebih baik diam." [HR. Bukhari Muslim]

2. "Apabila masuk tetamu pada satu keluarga (rumah), maka dimurahkan Allah rezeki keluarga itu, dan apabila tetamu itu keluar, maka Allah mengampuni dosa-dosa keluarga itu." [HR. Dailami dan Anas]

3. "Sesungguhnya apabila tetamu masuk pada rumah orang mukmin, maka Allah limpahkan 1000 berkah dan 1000 rahmat pada ahli rumah tersebut." [Durratun Nasihin, hal 22]

4. "Barang siapa memberi makan terhadap saudaranya sesama muslim yang sesuai dengan keinginannya, maka Allah mengharamkan dia dari api neraka." [HR. Hakim]

5. "Sungguh, secepat-cepatnya sedekah yang diterima Allah ialah menghidangkan (oleh seseorang) akan makanan yang baik, kemudian ia suruh saudara-saudaranya untuk menikmatinya." [HR. Ibnu Abu Dunya]

6. "Sesungguhnya, malaikat selalu mengucapkan selawat atas seseorang, selama hidangannya masih tersedia." [HR. Hakim dan Tarmizi]


Nota:
1. Pembaca blog ini, sila jangan  jemput datang rumah saya
2. Pembaca entry ini, sila jangan jemput datang rumah saya
3. Kalu anda berani, anda datang la rumah saya!
4. Beritahu saya awal2 sebelum datang!
5. Saya nak menyembunyikan diri nak jerang air (kemas rumah)
6. (-_-)y hehehehe
7. Apa2pun.. ada sapa-sapa nak jemput saya jadi tetamu anda?

9 comments:

  1. jemput la dtg rmh ku yg sekeceh je tu.

    ReplyDelete
  2. sila la jemput dtg rumah saye..hihi ^_^

    kat rumah syai pon slalu ade tetamu dtg menziarah. terutama kalau terlupa tutup pintu blakang, pintu depan atau sliding door. sape lagi kalu bukan simeow. Pernah skali si meow tanpa disedari masuk ikut pintu belakang dan telah merembat seketul ayam di dalam periuk. huhu..nak marah pon xjadik...sbb mungkin itu rezeki dia. tp lantai berkecah dengan kuah kari. sabo jer le..

    ReplyDelete
  3. Salam,

    InsyaAllah satu masa nanti sampai lah saya ke rumah bungaoren...

    :-)

    ReplyDelete
  4. saya terpegun nengok gambar yang cantik itu!~!!!

    ReplyDelete
  5. Alhamdullilah.. terima kasih DrSinga.. saya pun terpegun mendengar pujian DrSinga.. :)

    ReplyDelete
  6. saya terpegun melihat penyidai cikbungaoren. :P

    ReplyDelete
  7. nazrie
    hahaha.. itu penyidai jiran sebelah la.. rumah aku mana ada penyidai macam tu.. gantung kat grill tingkap ja.. hahahaha..

    ReplyDelete
  8. Bismillahirrahmanirrahim

    Assalamualaikum

    ALFAJR TRAVEL & TOURS SDN BHD menyediakan perkhidmatan umrah dari RM4,690 hingga RM7,590

    PROMOSI CUTI SEKOLAH Disember 2014 dari RM5,190

    PENDAFTARAN DI BUKA SEKARANG. TEMPAT TERHAD !

    Layari laman web kami untuk lihat tarikh dan harga penerbangan terkini di:
    ALFAJR TRAVEL & TOURS
    http://www.alfajrtravel.com.my

    ALFAJR TRAVEL & TOURS SDN BHD
    NO. 34B, TINGKAT 2
    JALAN PADI 1
    BANDAR BARU UDA
    81200 JOHOR BAHRU, JOHOR
    Tel & Fax: 07-234 4437
    Website: http://www.alfajrtravel.com.my

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...