Tanyalah hati dulu sebelum menulis. Ingatlah, apa yang kita tulis itu bakal menjadi saksi di akhirat kelak, kerana di sana kita akan dinilai di hadapan Allah mengenai apa yang kita tulis itu.

Iklan

Iklan

Tuesday, May 10, 2011

Kaedah: Gaya bekerja

Zaman sekarang, zaman IT dan teknologi. Ramai yang bekerja dihadapan komputer. Saya maksudkan ramai bukan semua. Gaya bekerja juga sudah semakin berkembang. Ramai yang sudah pandai bergaya dan kelihatan bergaya dengan kerjaya masing2. Ramai juga yang bijak menunjukkan kebijaksanaan mereka dalam kerjaya mereka. Walaupun hakikatnya mereka adalah mereka. Wink*

Pada zaman dahulu,

kawan1: bungaOren, bungaOren takder kerja kan?
bungaOren: uik?

kawan1: kalau tiada kerja boleh tak tolong saya.. bla.. bla.. bla..
bungaOren: uik? Adakah saya kelihatan seperti tiada kerja yang sedang dilakukan?

selang sedekad..

kawan2: bungaOren, dalam ramai2 ni.. bungaOren yang paling takder kerja kan..
bungaOren: uik? (kepala tengah pening fikirkan ayat nak buat minit mesyuarat)

kawan2: yer la.. orang lain semua tengah siapkan projek masing2. Projek bungaOren dah siapkan.
bungaOren: Projek tu memang dah siap, tapi saya masih ada beberapa projek @ kerja yang telah diletakkan dibahu saya dengan sengaja oleh bos awak. (kerana hakikatnya bungaOren ada beberapa kerja yang perlu disiapkan dengan segera..)

selang 3 dekad selepas itu.. bungaOren kena hadiri satu mesyuarat yang diluar kemampuan dan kepakaran bungaOren

bungaOren: kawan3? nak kena bawak notebook ke pergi mesyuarat ini? Kita tak terlibat apa2 kan.
kawan3: bawa la notebook bungaOren, kita akan kelihatan bijak dan sibuk dengan kehadiran notebook di depan kita.

bungaOren: Kisahnya.. Bijak sungguh anda!
kawan3: wink*



Nota:
1. Untuk kelihatan bijak dan banyak kerja, kita kena bijak.
2. Bijak tidak semestinya mendapat A++ didalam peperiksaan
3. Kebijakan boleh ditingkatkan selari dengan pengalaman.
4. Berada dengan orang-orang yang bijak kita akan @ boleh terkena tempias kebijakkannya
5. Bijakkan saya?

12 comments:

  1. itu anak roIKEAh kah??


    tiada kayu pengukur untuk mengukur 'bijak' kan...

    ReplyDelete
  2. bijak2..bungaoren memang bijak..suka ntry ni..boleh tahu skit camner nak jadi bijak..hehehehe

    ReplyDelete
  3. DrSinga
    budak itu kelihatan seolah2 anak angkat roIKEAh

    kebijaksanaan tidak boleh diukur.. tapi kita boleh bersyukur dengan kebijaksaan yang dianugerahkan olehNya.. :)

    iera
    baru bijak skit je ni.. masih mengaut kebijaksaan daripada orang lain..

    ReplyDelete
  4. ada sorg kwn tuh lagi lah.. p dgr discussion pun bwk notebook.. kdg2 p talk pun bwk notebook.. pening tgk sebab kitaorg nie semua dari department IT gak.. idaklah terlebih bijak sampai bwk notebook mengalahkan presenter hehehe ;)

    ReplyDelete
  5. Qyee iraq
    Awak pun bijak juga.. like

    iina
    bijak ni perlu bertempat kan.. kalu terlebey nak tunjuk bijak ni.. selalunyalah orang menyampah.. foyo orang jerman cakap.. kan3x.. :)

    ashiena
    tQ ashiena.. awak kata saya bijak ke? hahaha..

    ReplyDelete
  6. True enough.

    Tapi ada juga yang bawak tablet, gajet canggih bagai, tapi bila bercakap org kata dia bodoh gak. Camna tu?

    Yang sebenarnya bijak pandai, adalah orang yang berfikir, bertindak dan bercakap kena pada masanya.

    Berlakon banyak kerja pun, consider bijak juga untuk mengelak dari di ambil kesempatan oleh orang yang malas kerja tapi nakkan kredit.

    Yang penting pandai, bukannya pandai-pandai. :)

    ReplyDelete
  7. huhu... skrg makin ramai yg pandai berkata2 tp tidak bijak membuat kerja...

    jd ikutla kata pepatah.. diam2 ubi berisi...

    haha.. tp bak kata bos ku... awak mesti menonjol..kena bercakap... (conpius den)... tp aku kata balik ... bos saya bercakap tp bila kena tempatnya...

    ReplyDelete
  8. bukan sepet
    saya sangat sokong dengan statement kamu, bro..

    gajet canggih tapi otak kosong pun tak guan gak kan.. orang skrang dah pandai menilaikan2x..

    ReplyDelete
  9. ardina
    sangat sokong statement kamu juga..

    tapi statement bos kamu itu.. aku selalu gak terima.. cuma aku selalu buat dek jer..

    we know what we want to be for our future.. tapi itu input yang bagus utk orang yang bercita2 nak jadik bos2 besaq... aku lebey suka jadik silentkiller.. hahahaha..

    ReplyDelete
  10. hehe. Diam cik emy dah sama mcm en k. Dlm kata lain malas nk lyn. Mungkn sbb daku dh fed up diperkotak katik kan. Not good 4 appraisal juga.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...