Tanyalah hati dulu sebelum menulis. Ingatlah, apa yang kita tulis itu bakal menjadi saksi di akhirat kelak, kerana di sana kita akan dinilai di hadapan Allah mengenai apa yang kita tulis itu.

Iklan

Iklan

Thursday, March 10, 2011

Anak nyamuk

Hari rabu kelmarin ada game badminton kul 8 selepas masa pejabat. Walaupun kalah dan boleh balik awal, cik bungaOren tunggu juga, nak bagi sokongan pada kawan2 yang ada peluang untuk menang. Sambil2 keluarkan peluh di gelanggang sebelah. (Jeles kat Cheqna sebenaqnya.. dia dah jalan sampai ke terengganu sana).

Sampai rumah jam 1030mlm. Buka pintu, terjumpa 2 anak nyamuk yang belum tidur. So cik bungaOren pun ajak anak nyamuk ronda-ronda pusing bulatan-bulatan yang banyak  area Shah Alam ni. Dapat la anak nyamuk tu tengok Balai Bomba dan Balai Polis kat seksyen 15.

Kembali ke rumah, cik bungaOren pesan kat anak nyamuk supaya jangan kacau cik bungaOren nak buat keje. Cik bungaOren nak punggah kotak-kotak kat stor cari business card cik bungaOren. Esok pagi cik bungaOren kena pi ganti bos kecil dengar Tender Briefing.

Tiba-tiba selepas 5 minit cik bungaOren menjalankan misi mencari...

Kakak nyamuk: Ngeng.. ngeng.. ngeng... Buat apa tu?
BungaOren: Cari barang.

Kakak nyamuk: Ngeng.. ngeng.. ngeng.. Ni apa bungaOren? (sambil belek2 botol2 kaca koleksi cik bungaOren)
BungaOren: Kan dah pesan jangan kacau. bungaOren nak cari barang ni.

Soalan berganti soalan berjawab soalan. Hati cik bungaOren sudah panas. Dah la dalam stor tu gelap dan tiada lampu dan panas. Penat peluh badminton pun tak habis lagi.

Adik nyamuk: Ngengg.. ngengg.. ngengg.. Ni apa bungaOren?
BungaOren: Kipas kenduri.. (La adik nyamuk pulak.. Banyak lagi kotak khazanah cik bungaOren nak kena punggah nih)

Jam 1145malam.. Sudah di tolak keluar dari stor si anak-anak nyamuk itu, namun anak-anak nyamuk datang masuk semula ke dalam stor. Barang yang cik bungaOren cari pun masih belum ditemui.

Tiba-tiba, zas.. sorang sorang kena cubit. Hehehehe...

Adik beradik nyamuk: Ahhh.. merajuk la dengan bungaOren.
BungaOren: Ok.. (hehehe selamat.. boleh sambung carik barang)

5 minit selepas itu..

Adik beradik nyamuk: Ngeng.. ngeng.. ngeng.. Nyamuk2 tolong kipas bungaOren yer..
BungaOren: Ya Allah.. Apalah dosaku? (Mana la depa dapat kipas kayu nih?)

End up, cik bungaOren tak jumpa pun business card tu. Masa tender briefing tu, depa tak minta pun business card tu. Huh!!!.. Tak pasal2 anak nyamuk kena cubit.


Nota:
1. Rumah saya kosong
2. Setiap kali cuti sekolah anak-anak nyamuk suka datang rumah saya.
3. Mereka datang untuk buat semak kat rumah saya
4. Bila saya balik kerja, saya akan dapati rumah saya semak
5. Jangan sedih kalau anda datang rumah saya.
6. Kerana saya rasa gembira
7. Bolehlah saya jadi rajin untuk kemas rumah dan mop lantai
8. Bolehlah saya keluarkan peluh

10 comments:

  1. hehe.. "tolong kipas bungaOren yer.." comelnyaaa... :)

    ReplyDelete
  2. ashiena
    :) saya memang comel..

    nmo2
    TQ.. khusyuk taip tu n3 pagi ni.. sampai juger lawakku ini..

    ReplyDelete
  3. *angkat tangan*
    saya nak datang rumah awak !!

    ReplyDelete
  4. WEIYDAWEINGWAFFA
    TQ.. :) panjang namanyer..

    ardina
    ni nyamuk sesat mana nih.. hahaha..

    DrSinga
    Sila2.. Nak datang rumah tangkap nyamuk ke? nak kasik semak rumah juga... hahaha..

    ReplyDelete
  5. haha..ksian anak2 nyamuk..:)

    jgn jeles lagi, baru nak singgah cherating..hehe..

    enjoy d badminton game!

    :-)

    ReplyDelete
  6. kecian anak nyamuk...jahatnyerrr...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...