Tanyalah hati dulu sebelum menulis. Ingatlah, apa yang kita tulis itu bakal menjadi saksi di akhirat kelak, kerana di sana kita akan dinilai di hadapan Allah mengenai apa yang kita tulis itu.

Iklan

Iklan

Wednesday, April 13, 2011

Cabaran : Mengajar pelajar dewasa

Minggu lepas bungaOren sangat sibuk. Sibuk mengajar pelajar-pelajar dewasa tentang cara-cara menggunakan sistem. Kelas insentif selama seminggu itu benar-benar menggabrakan si bungaOren. Sangat gabra terutamanya pada hari pertama. Gabra kerana si bungaOren tiada persediaan yang rapi untuk mengajar pelajar-pelajarnya.

Hari pertama pembelajaran yang agak kelam-kabut. Si bungaOren tersalah anggap akan keupayaan para pelajarnya. Mengajar pelajar yang lebih pandai daripada gurunya adalah sangat berbahaya. Syukur Alhamdullillah si bungaOren itu berjaya mendapat rentak untuk mengajar pada hari kedua.






Nota:
1. Orang putih kata, a few steps backwards, one step forward
2. Maknanya, kurangkan kepandaian untuk menjadi lebih pandai.
3. Si bungaOren belajar semula selok belok flow kerja para pelajarnya
4. Supaya si bungaOren lebih mahir dan dapat mengajar dengan lebih yakin.
5. Saya sangat pemalu orangnya. (saja nak selit)
6. Sangat terharu, ada yang bertanya kabar tentang ketidak postingan saya.
7. Lupa nak bagi tau, ada pelajar bungaOren yang lebih garang daripada bungaOren.
8. Tapi bungaOren dah tak heran...
9. (-_-)y

11 comments:

  1. cikbungaoren jadi cekgu??? realiti atau fantasi.....:P

    ReplyDelete
  2. heheh akak yemy....sudah lama rasenye kite tinggalkan dunia ngajor pelajar dewasa ekekekke so user ok ke akak? ape2 i'm available okeh....

    ReplyDelete
  3. nazrie
    realiti la bro.. ko terimalah kenyataan ini dengan tenang yer.. :)

    nm02
    windu kamu juga.. <3

    ReplyDelete
  4. DinaIshak
    hahaha.. TQ sis, i did called you.. user ok.. tengok ler sapa yang jaga.. hehehehe..

    DrSinga
    Ada! suara je garang cam singa.. tapi hati baik depa nih..

    ReplyDelete
  5. saya tau sape yg garang itu... saya pn x eran.. hehehe :) dia bersalin baby girl ke boy???

    ReplyDelete
  6. leen
    hepp!.. dia takder ler leen.. masih berpantang.. plus dia dapat transfer ker tempat lain.. :)

    ReplyDelete
  7. hehehe..kesian bungaoren dapat pelajar yang lebih garang dari cikgunya..;-)))

    ReplyDelete
  8. cheqna
    hahaha.. dapat pelajar garang.. cikgu kena jadik tak garang.. karang roboh pondok tempat depa belajar nanti..

    ardina
    hep.. cikgu tak garang ler.. cikgu comel jer.. hehehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...