Tanyalah hati dulu sebelum menulis. Ingatlah, apa yang kita tulis itu bakal menjadi saksi di akhirat kelak, kerana di sana kita akan dinilai di hadapan Allah mengenai apa yang kita tulis itu.

Iklan

Iklan

Wednesday, February 10, 2010

Bubu

Arwah Aki aku dulu merupakan seorang nelayan. Aki merupakan panggilan cucu kepada datuk lelaki dalam keluarga aku. Masa aku kecil, aku selalu melihat dan mengadap Aki aku membuat bubu. Bubu digunakan untuk menangkap ikan (kepada sesiapa yang tidak tahu.. huhuhu). Dan bubu dibuat daripada buluh yer.

Ini adalah contoh bubu.. jumpa dan ada dijual di Kuala Kangsar, Perak. Tempurung kelapa digunakan untuk mengelakkan ikan yang masuk ke dalam bubu daripada keluar sesuka hati. (o_0)

Ini pula contoh bubu yang telah hampir reput.. di Jeti berhampiran rumah.. Digunakan untuk menangkap ikan

Ini pula mini bubu yang dibeli semasa trip ke Kota Kinabalu..

Ini bubu sederhana mini yang juga dibeli semasa trip ke Kota Kinabalu.. Telah ditukar menjadi hiasan dekor oleh si Taufiq. Taufiq adalah salah seorang cucu kepada Aki aku.. The output is Not bad..! (Selalu tengok rancangan decor.. mana tak nyer)

1. Alfatihah kepada Arwah Aki.. semoga Allah ampunkan dosa dan menerima segala kebaikan arwah di atas muka bumi ini serta menempatkan roh arwah bersama orang2 yang beriman. Amin..
2. Maaf tiada gambar arwah aki membuat bubu. Ketika itu hidup susah dan tiada kemampuan untuk membeli sebarang object menangkap gambar. Tetapi impian telah pun bermula..

5 comments:

  1. :) cantik bubu tu dan bubu yang dijadokan lampu itu.. nak satu !

    ReplyDelete
  2. Nak 10 pun boleh.. tapi carik bubunya dulu yer.. hehehe..

    ReplyDelete
  3. Paling dekat aku jumpa kat kuala kangsar.. tapi rasanya pusat2 kraftangan area KL ada kot.. cuba terjah tengok..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...