Tanyalah hati dulu sebelum menulis. Ingatlah, apa yang kita tulis itu bakal menjadi saksi di akhirat kelak, kerana di sana kita akan dinilai di hadapan Allah mengenai apa yang kita tulis itu.

Iklan

Iklan

Wednesday, September 26, 2012

Kelicap mayang kelapa

Pada suatu hari, ketika sedang berbaring (menunggu) di atas hammock di belakang rumah yang terletak di sebuah kampung di negeri perak.. diwaktu pagi selepas sarapan pagi.. terpandang akan seekor burung hinggap membersihkan diri. Sepantas kilat dan dengan penuh kesopanan kamera dihalakan kearah objek bernama burung kelicap mayang kelapa. Alhamdullillah.. dapat sekeping dua gambar untuk kenangan dan bahan untuk diletakkan di dalam blog.

Sebenarnya, saya tak berapa pasti dengan nama burung ini. Tetapi berdasarkan carian di google, hasilnya adalah burung kelicap mayang kelapa. Ini adalah berdasarkan kesamaan pada bentuk dan warna paruh; bentuk ekor; bentuk kaki dan warna kaki serta warna kuning pada bahagian bawah badan. Yang menjadi kemuskilan saya adalah warna pada sayap dan atas badan, kebanyakkn carian yang saya perolehi bahagian atas dan sayap burung kelicap mayang kelapa ini adalah berwarna hitam kebiruan serta berkilat. Sedangkan spesis yang saya jumpa ini berwarna hitam coklat. Adakah ia adalah perbezaan diantara burung jantan dan burung betina? Jika saya salah, harap sudi betulkan maklumat saya ini.

Burung Kelicap Mayang Kelapa (The Plain-throated Sunbird) ialah salah satu daripada spesis burung yang boleh di dapati di Malaysia. Nama saintifiknya Anthreptes malacensis. Source - wiki

Nota:
1. Saya pernah diberi tahu dulu...
2. Jika seseorang itu pakar tentang jenis2 burung, dengan mendengar kicauan burung pun dapat diketahui nama dan jenisnya.
3. Setiap manusia ada kelebihan masing-masing
4. Antara kita sedar atau tidak akan kelebihan kita
5. Gunakan kelebihan itu dengan sebaik-baiknya.

Panjang akal

Masih tak dapat nak buat entry sekerap dahulu. Lokasi meja dipejabat baru tidak berapa mengizinkan kerana terletak ditengah2 kawasan lalu lalang dan pandangan orang ramai. Keadaan ini membataskan kekerapan untuk membuka application lain selain daripada excel dan microsoft word. Erk? Susah nak edit atau pilih gambar dan karang ayat untuk isi dalam blog. Plus masalah removal hardisk seperti yang diceritakan dalam entry yang lepas. Anyway, itu bukan sepatutnya menjadi penghalang kan! Blog sepatutnya dibuat dirumah bukan dipejabat. (-_-)y hahaha..

Semalam saya berjaya transfer gambar raya puasa 1433h ke dalam laptop. Tak banyak gambar diambil semasa raya hari tahun ini, tapi moment dalam gambar yang dipaparkan dalam entry ini adalah sangat bermakna untuk sikecil ini apabila dia dewasa kelak. Kerana saya akan ketawa gembira bila makcik2 saya ceritakan kisah keBAIKan saya ketika saya kecil. (-_-)y


'Grong grong grong...' maknanya... 'hari ini.. notebook ini saya yang punya... hahahaha...' kata anak nyamuk #4 


'Baik cepat sebelum orang lain guna.. usaha tangga kejayaan' kata anak nyamuk #4 lagi..


'Alhamdullillah berjaya.. janganlah maklong marah.. anak nyamuk #4 nak dengar lagu alif ba ta je..'


'Ishkk.. kena masuk password la pulak.. ujian.. niat yang baik, InsyaAllah akan dipermudahkan  jalannya..'


Eh maklong?!..  boleh tolong masukkan password tak? Safiyya nak dengar lagu Alif ba ta la... Berani kerana benar!.. Alamak kantoi!.. (-_-)y sambil buat muka cute..!

Nota:
1. Both anak sulung kedua-dua adik perempuan saya adalah perempuan
2. Kedua-dua mereka lahir pada 23 haribulan, tahun yang berlainan dan bulan yang berlainan.
3. Kebetulan mereka mempunyai beberapa perangai yang sama.
4. Semoga mereka menjadi anak-anak yang solehah dan bijak.
5. Amiiiin..
6. Ungkapan atau simpulan bahasa 'panjang akal' bermakna cerdik, bijak. 

Wednesday, September 19, 2012

Si comot

Dah bersarang bersawang blog ni. Kalau tak kerana ada orang dah bagi salam tadi, mungkin akan berabuk pula. Dalam kepala banyak idea nak dikarang. Tapi bila dah pegang keyboard dan mouse, idea tiba2 terbang dibawa dek angin lalu (cehhhh!)..

Tambahan pula, notebook baru ni tak boleh nak baca 2nd partition yang ada dalam removal hdisk merah kesayangan bungaOren.. Most of the picture taken are stored in the 2nd partition tu. Kalau nak tengok 2nd partion tu kena buka thru PC yang dirumah. Jadi kerja2 mengupdate blog adalah sedikit kesusahan yang menyebabkan keringat malas itu membuak-buak! Sebab setiap entry bungaOren dimestikan oleh bungaOten untuk diletakkan sekurang-kurangnya sekeping gambar. hmmmm... kemestian yang tidak diperlukan!

Sebenarnya, banyak perkara berlaku sepanjang kemalasan mengupdate blog ini berlansung. Mana yang sempat saya karang saya akan update nanti. Tengah cari ruang dan masa dan semangat memblog itu kembali. Hope this entry shall gain the spirit back.. hehehehe..





Saya budak comot! Baru lepas mandi pun saya masih comot lagi!


Nota:
1. Waalaikumussalam Cheqna (-_-)y
2. Saya sihat. Alhamdullillah.
3. Kawan2!? Saya nak tanya... 
4. Aci ke kalu saya buat back dated entry untuk Nuzul Quran + 1syawal + 31 Ogos + 16September?
5. Aci tak aci saya nak buat jugak! (-_-)y
6. Dah nama pun blog saya kan. ikut saya la kan.. 
7. Thanks kerana memahami.. eh..faham ke? hahahahaha..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...