Tanyalah hati dulu sebelum menulis. Ingatlah, apa yang kita tulis itu bakal menjadi saksi di akhirat kelak, kerana di sana kita akan dinilai di hadapan Allah mengenai apa yang kita tulis itu.

Iklan

Iklan

Wednesday, December 29, 2010

AFF Suzuki Cup 2010 : Malaysia Juara

Alhamdullillah.. tahun 2010, Malaysia mencatat sejarah dalam sukan bola sepak negara kerana  menang buat kali pertama untuk AFF Suzuki Cup. Tahniah buat Harimau Malaya.

Walaupun kalah ditempat lawan, tetapi berbekalkan 3 gol daripada tanahair dan satu gol di tempat lawan Harimau Malaya berjaya menjulang Piala AFF Suzuki Cup. Harap tiada isu lagi selepas ini.

Keseluruhan gol adalah Malaysia 4 - Indonesia 2


Nota:
1. Tak pasti gambar diatas adalah harimau spesies, Harimau Malaya atau spesies lain.
2. Takut tersalah declare, nanti orang Perhilitan bising lak. :)
3. Sebabnya ada team member tersalah letak gambar spesies harimau untuk header website, kemudian kena redo balik design header due to wrong spesies..

Harimau malaya menang cemerlang

Semoga Harimau Malaysa menang cemerlang. Kata2 itu satu doa.. (-_-)y

Tiba-tiba hari ini baca suratkhabar online bahagian sukan. Sungguh pelik bin ajaib. Tak pernah jarang la cik bungaOren baca bahagian sukan. Kira hari ini dalam sejarah la kan.

Malam karang jam 8 malam waktu Malaysia, Harimau Malaya akan berentap dengan Sang Garuda di kawasan permainan Sang Garuda. Sebagai seorang rakyat Malaysia, tentulah cik bungaOren mengharapkan Sang Harimau Malaya akan melakar sejarah baru dalam dunia sukan bola sepak. Semoga Harimau Malaya akan kembali ke Malaysia dengan senyuman yang paling bermakna untuk rakyat Malaysia.

Play smart Harimau Malaya. Semoga tabah mengharungi tekanan di negara orang. Malaysia Boleh!

Nota:
1. Karang gua letak gambar.. dah kul 5.37ptg dah nih.. nak solat.. nak balik rumah.

Tuesday, December 28, 2010

Sayur apa itu?

Kenal tak sayur apa nih?






Dapat teka? Cik bungaOren pun tak dapat nak bagi jawapam..

Nota:
1. Sayur baik untuk kesihatan.

Friday, December 24, 2010

Tembikai

Musim-musim cuti sekolah ni ramai orang buat kenduri kahwen. Ramai juga yang kena jadi tukang masak tukang design meja dan tukang design lauk-lauk makan bersuap kan. Selalu memang bab2 potong dan decor buat tembikai memang makcik-makcik serah kat saya. Sampai muak nak buat.

Simple is better. Kalu design lebey2 karang susah lak nak makan. Tak pun tak reti nak buat. Tapi kalu potong simple2 karang orang kata pemalas. Pilihan ditangan anda.

 Design paling simple pernah saya buat.

Ini sebab kat restoran boleh ler buat macam ni.

Nota:
1. Kekadang sayur yang kita makan digerai2 ni tak basuh dengan betul.
2. Tau la kena masak banyak jenis makanan
3. Tetapi kita bertanggungjawab untuk memastikan kebersihan makanan yang kita jual
4. Tak perlu nak kejar untung di dunia.
5. Nanti kat akhirat sana tak beruntung.
6. Sapa nak tolong kat sana nanti?
7. Sedey earning nuffnang masih sikit actually.
8. Takper la. dah rezeki macam tu kan.. Niat asal bukan nak kejar duit. Walaupun nak kejar jugak kan..
9. Kena kembali kepada niat asal okeh!

Thursday, December 23, 2010

Little star


Lirik lagu 'Twinkle Twinkle Little Star'

Twinkle, twinkle, little star,
How I wonder what you are!
Up above the world so high,
Like a diamond in the sky!


Repeat:
*Twinkle, twinkle, little star,
How I wonder what you are!*
When the blazing sun is gone,
When he nothing shines upon,
Then you show your little light,
Twinkle, twinkle, all the night.


(*repeat)


Then the traveller in the dark,
Thanks you for your tiny spark,
He could not see which way to go,
If you did not twinkle so.


(*repeat)


In the dark blue sky you keep,
And often through my curtains peep,
For you never shut your eye,
Till the sun is in the sky.


(*repeat)


As your bright and tiny spark,
Lights the traveller in the dark,—
Though I know not what you are,
Twinkle, twinkle, little star.


(*repeat)[2][3][4]

Ingatkan lagu Twinkle twinkle little star ni cuma 4 baris sahaja. Rupanya banyak baris. Lagu ini berasa dari poem sebenarnya.

Secara tak langsung lagu ini memberi tahu kita walaupun orang  nampak kecil, tapi kita sebenarnya masih lagi mampu menyumbang kepada sesama kita dengan cara kita sendiri. Seperti bintang-bintang kecil dilangit membantu menunjuk arah kepada pelayar2 dilaut lepas dan pedagang2 dibumi yang luas ini.

Maka marilah kita menggunakan kebolehan kita untuk membantu sesama kita ke arah kebaikan.


Nota:
1. Buah belimbing adalah umpama bintang dibumi
2. Sebab tu Omputeh panggil Starfruit
3. Selalu buah belimbing dibuat juice
4. Kadang2 dimakan begitu sahaja
5. Kadang2x juga dibuat hiasan hidangan dimeja pengantin. (-_-)y
6. Kadang3x juga dijadikan barang hantaran dan diletakkan dalam bakul hantaran.

Wednesday, December 22, 2010

Sibuk design blog orang

Waktu kerja buat kerja kerja. Waktu dirumah buat kerja rumah. Kalau banyak kerja rumah maka kena buat kerja lain diwaktu bukan buat kerja rumah. Waktu bukan buat kerja rumah adalah waktu tidur. Waktu tidur adalah waktu malam.

Waktu malam time orang sibuk tidur cik bungaOren ni sibuk buat kerja design blog orang. Orang itu nama iera syahira story,. Korang pegi le ke blog dia dan tengok hasil kerja cik bungaOren itu.

Apa2 pun enjoi gambar dibawah ni.


Perasan sesuatu?
.
.
.

Good if you notice
.
.
.
.
.
.
.




Nota
1. Do you notice that Today saya tak letak gambar yang saya shoot?
2. Sesekali kita perlu menghargai hasil kerja orang lain
3. Sinki IKEA tu macam nak beli je..
4. Berbelanja mengikut kemampuan dan keperluan
5. Motif letak gambar sinki adalah kerana saya berangan nak beli sinki itu untuk rumah saya.
6. Anda faham maksud saya?

Monday, December 20, 2010

Bunga ros tiruan

Saya telah menjumpai beberapa kuntum ros tiruan seperti berikut.


Bunga ros ini dijumpai di majlis pertunangan sepupu saya, Lizawati.

Majlis pertunangan yang ringkas tetapi sungguh bermakna bagi kedua-dua pihak. Terasa moment ini sangat nostalgia dan dramatik. Seperti berada dizaman silam (takder la 200-300 tahun silam or zaman hang tuah hang jebat silam), cuma moment ini rasa macam zaman makcik pakcik kami kahwin dolu2. Di kawasan kampung saya mungkin. (-_-)y

Majlis ini tidak semegah dan semewah majlis pertunangan yang sering disajikan kepada kita lihat sekarang. Apa-apa pun yang penting kedua-dua pihak gembira dan perkara yang hendak dilaksanakan.. dilaksanakan dengan berjaya.




Selamat kepada bertunang Lizawati dan tunangannya.

Nota:
1. Sometimes simple is better and less is more


2.Orang melayu ni kretif-kretif.
3. Ada banyak lagi contoh hantaran yang menarik yang dihasilkan.
4. Lain-lain kali la saya letak yer.
5. I am not a wedding photographer

Wednesday, December 15, 2010

Resepi : Sayur petola masak air


Bahan-bahan

1 biji petola (buang kulit dan potong bulat)
Suun (direndam)
Fish cake (ganti telur : egg in the house is out of stock)
Bawang putih  (dihiris halus)
Bawang merah (dihiris halus)
Cili kering (dihiris halus)
Air
Minyak (guna olive oil jika anda seorang pendiet)
Garam (secukup rasa)


Cara-cara

1. Panaskan sesudu minyak dan tumis bahan yang dihiris (bawang putih; bawang merah; cili kering).
2. Apabila bahan tumisan sudah naik bau, masukkan air secukupnya.
3. Setelah air mendidih, masukkan petola yang telah dipotong bulat.
4. Masukkan suun.
5. Pecahkan telur dan kacau. Atau masukkan fishcake dan biarkan seketika.
6. Masukan garam secukup rasa.
7. Hidangkan




Menu sayur petola masak air dimakan bersama ikan rebus ini ditujukan kepada iera yang sedang mengamalkan diet atkins @ protien. Agak susah tekak ini menerima masuk resepi sesimple ini (i mean ikan rebus). Walaubagaimanapun saya mengucapkan selamat berjaya kepada beliau yang telah turun banyak kg. Tahniah!!

Nota:
1. Ini adalah percubaan saya untuk memasukan resepi didalam blog ini.
2. Maka resepinya adalah resepi yang mudah-mudah dahulu dan telah saya cuba.
3. Resepi yang bakal dipaparkan tiada kuantiti item yang digunakan kerana ia adalah versi resepi dapur tercampak. (campak2 bahan masuk dalam kuali dan ikut mood pencampak)
4.Jika ada kuantiti disertakan makna resepi itu saya ikut buku atau arahan dari chef2 saya.
5. Gambar makanan yang tiada resepi adalah 80% daripada air tangan orang lain dan bukanya saya.
6. Harap maklum.
7. Sebelum terlupa, hati2 semasa memilih petola. Jangan pilih petola yang telah tua.
8. Macam mana nak pilih petola saya tak pasti. Saya tak habis berguru lagi.

Tuesday, December 14, 2010

Song of the sea, Sentosa Island

Song of the sea is a Musical Fountain that might brings you a mesmerizing show with a live cast, dramatic effects and pyrotechnics. (hehehe.. ayat buku..)








Sentosa Island, Singapore

2 Februari 2009,

Lawatan ke Sentosa Island, Singapura. Best tapi penat sebab banyak tempat nak kena lawat.

Pantai di Sentosa Island namanya Pantai Siloso. Pantai ini adalah pantai buatan manusia.
Sebenarnya didepan pandai ini adalah perlabuhan. Banyak kapal2 berlabuh.

Underwater world. Lain daripada yang ada diMalaysia. But both are ok.

Masa melangkah masuk ke dalam Underwater world, tiba-tiba kedengaran lagu happy birthday dimainkan.

Do they know today is my birthday?
hahaha.. Sebenarnya, lagu itu ditujukan khas untuk meraikan hari lahir seekor dugong? Owh tidak.


Berjumpa dengan encik Merlion yang gagah perkasa di Station Merlion

 Ada ikan lumba-lumba juga disini. Kena ke Dolphin Lagoon - Pink Dolphin

Sentosa Luge & Skyride.
Skyride sangat gayat.

1. Bayangkan anda berada di dalam buaian ditempat yang tinggi
2. Tiada talipinggang keselamatan.
3. Anda hanya memakai selipar jepun. Selipar jepun anda kelihatan macam nak jatuh. Kalau selipar jepun anda jatuh memang anda kena beli selipar baru.
4. Anda hanya berpaut pada sebatang besi.
5. Angin bertiup sepoi-sepoi bahasa.
6. Dan anda seorang penggayat.

hahahahaha.. nak tinggal sorang2 di station dan tunggu kawan2 datang ambil tak sanggup. Saya seorang yang pemalu. huhuhu.. maka kena paksa naik jugak.

Walaubagaimanapun Luge ni sangat best



Nota:
1. Berani kerana benar, takut kerana salah.
2. Kalau buat-buat berani sebab tak berani tinggal sorang-sorang di station Skyride camna?

Sunday, December 12, 2010

Bubur sagu

Sedap nih.. tapi sikit saja dibubuh dalam mangkuk.

Nota:
1. Jangan makan makanan berlemak

Cuti-cuti dibawah pokok

Our car parked at my right side.
.

 Up above the sky so high.
.

 The sea above under the clear blue sky.

 They were swimming along, a happy family.

And I was reading above the tree.

Nota:
1. Membaca amalan mulia

Friday, December 10, 2010

Kenangan tepi pintu


When i was small around six years old, my late father was a Navy.

Ketika itu kami menetap di Kuarters TLDM Lumut. Rumah kami terletak di sudut paling bawah kuarters dengan pemandangan mengadap ke laut.

Ayah selalu kena pergi belayar. Maka tinggallah kami adik beradik (3 beradik ketika itu) bersama emak. Jika musim cuti sekolah, makteh ku (makcik paling bongsu) akan datang menemankan kami.

Setiap pagi atau petang, kami akan duduk menunggu ditepi pintu sambil memandang ke laut. Kadang2 makteh akan menyanyikan serangkap lagu yang lebih kurang begini bunyinya

'Burung terbang melayang-layang, tunggu ayah tak pulang-pulang'.

Maka air mata kami pun mengalir..
stk
:(

Thursday, December 09, 2010

Restaurant Brisik

Air serai ( rasa macam air gula + serai)


Gado-gado (sedap)

Kerabu mangga (sedap)

Nasi tomyam..

Nasi Brisik
Restaurant Brisik
Jaya One 72a Jalan Universiti
46200 Petaling Jaya
http://www.brisik.com.my/

I when eating to Brisik with Aqilah and Cik Peah

Nota:
1. A cozy place sesuai untuk group meeting
2. Ada one group sebelah meja kami buat meeting. Kami curi2 dengar.
3. Ada ikan siakap yang sangat besar yang depa tak abis makan. (hanya dijamah 2-3 sudu sahaja, ikan itu sangat besar)
4. Kenapa tak mau bagi kat kami???
5. Tak sedap ke ikan tu?
6. Siakap senohong gelama ikan duri, bercakap bohong lama2 mencuri.
7. Mencuri hukumnya berdosa
8. Berbohong pun hukumnya berdosa.



Wednesday, December 08, 2010

Ikan goreng

Kadang2 jika tiada apa2 dirumah dan perut terasa lapar, kita akan masak dan makan apa saja yang ada dirumah.

Maka.. Pada suatu hari.. saya sangat lapar dan kurang rajin. Apabila saya lapar saya pun masaklah apa yang ada didalam peti ais rumah saya. Hasilnya...  terimalah menu ikan goreng dan sotong goreng kunyit sebagai hidangan mata anda.

stk.




Nota:
1. Ikan goreng + tempe goreng + nasi putih panas-panas + kicap manis = sedap
2. Ikan goreng + tempe goreng + nasi putih panas-panas + kicap manis + sotong goreng kunyit = pun sedap
3. Sometimes simple is better and less is more
4. Lapar la pulak

Monday, December 06, 2010

Hadiah kotak hijau

Pernah dapat hadiah? Mesti pernah kan. Berapa besar saiz kotak hadiah yang korang pernah dapat?  Apa isinya?

Saya nak kongsikan sedikit gambar untuk tatapan anda sekalian. Kotak hadiah yang paling besar seingat saya.. yang saya pernah dapat.


agak2 korang.. apa isi hadiah nih?
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
scroll dulu tengok skit2
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
kita zoom skit
.
.
.
.
.
.
.
.
.




kita zoom lagi..


 last angle..



inilah gambar hadiah paling besar yang pernah saya ambil setakat hari ini.
sekian terima kasih.

Saturday, December 04, 2010

Fullhouse, Gizi Mall, Kota Damansara

First of all, tajuk pinjam daripada entry Cik Peah






Saya pilih Cabonara Spaghetti sebagai makanan pilihan saya daripada restoran ini.

Friendly reminder:
1. Disenaraikan sebagai restoran yang menyediakan makanan halal daripada link ini http://food.malaysiamostwanted.com/venues/fullhouse-ara-damansara-pj

2. Namun masih belum ada dalam senarai halal daripada link ini :)
http://www.halal.gov.my/v2/index.php?ty=directory&type=A&hits=NEW

Renung2kan..
stk.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...