Tanyalah hati dulu sebelum menulis. Ingatlah, apa yang kita tulis itu bakal menjadi saksi di akhirat kelak, kerana di sana kita akan dinilai di hadapan Allah mengenai apa yang kita tulis itu.

Iklan

Iklan

Monday, August 31, 2009

Merdeka

31 Ogos 2009, jatuh dlm bulan puasa.. tiada sambutan di Dataran Merdeka, tiada konsert2 seperti selalu.

Namun yang penting kesedaran orang ramai tentang kenapa kita merdeka! Bagaimana kita merdeka? Kenapa kita perlu merdeka! Adakah kita masih merdeka?? Jawapan ada dalam diri masing2, pasal aku takder masa nak tulis apa aku rasa.. it will take hours to write hahaha.. berkajang2 lak idea aku karang..

Anyway still dapat berbuka puasa di kampung @ di rumah yang menjadi tongkang yang masih pecah. Debu2 bertaburan.. We oulz buat ikan bakar sama ayam bakar cicah air asam buatan tangan mak.. yuummmiez..

Nota : Ikan bakar sumbat balut ngan daun pisang. Ayam potong 4 dibakar with 2 jenis kaedah. 2 bahagian dibakar atas dapur arang dan 2 lagi dibakar dalam oven. Each kaedah masing2 dibalut samaada dengan daun pisang atau daun kunyit. Yang dibakar dalam over akan dibalut jugak dengan kertas foil. The taste?? Each method taste difference lor.. yumm..yumm.. yumm..

Saturday, August 22, 2009

1 Ramadhan 1430

Ramadhan datang lagi..
Alhamdullillah aku dan kita masih dapat dan berkesempatan untuk menunaikan ibadat puasa ini. Selamat berpuasa!! Tingkatkan amalan pahala dan kurangkan dosa.

Target bulan puasa kali nih.. hmm.. hmm.. hmm.. will see..

Note: Dapat start puasa di kampung.. yeeepiiee.. walaupun rumah dah macam tongkang yang sangat pecah.. huhuhu..

Tuesday, August 11, 2009

Sleeping beauty

Pada suatu hari... masa tengah drive nak balik kg.. wit adikku dan anak2 nya..
Dalam perjalanan tu.. I had learn something..
I learn how to teach a small kid to how speak.. i want to sleep..

First session.. sebut sikit2..

MLily : Umairah.. ikut yer..
Merah : (diam)

MLily : I want
Merah : I want
MLily : to sleep
Merah : to sleep

Session ini berulang 2-3 kali sehingga siMerah hampir fasih.
Then, the second session.. sebut satu ayat penuh..

MLily : I want to sleep
Merah : I want to sleep (ucap Merah, tersekat2)

Session ini juga diulang2, 2-3 kali sehingga siMerah hampir fasih..
Then third session... lengkapkan ayat..

MLily : I ... (dengan harapan siMerah sambung 'want to sleep')
Merah : I want to ... three four five six seven eight nine ten.. (disambung dengan penuh confident)
Aku : Hahahahahaha (kantoii)

MLily = Mak Umairah
Merah = Umairah ( umo 2tahun lebey time perisitiwa ini berlaku)

Sunday, August 09, 2009

Bertukar

Interface blog sudah bertukar sedikit demi sedikit..

Next week ada exam WSS sama MOSS..
Baca? Blum..
Hafal? Blum jugak..
Lulus? Semoga aku lulus cemerlang...
Imposibble? Nothing is imposibble..
Usaha dan doa tangga kejayaan.. chaiiyork..

:P --> Macam poya..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...