Tanyalah hati dulu sebelum menulis. Ingatlah, apa yang kita tulis itu bakal menjadi saksi di akhirat kelak, kerana di sana kita akan dinilai di hadapan Allah mengenai apa yang kita tulis itu.

Iklan

Iklan

Monday, April 27, 2009

Samudera Raya



Hari Terbuka Armada memberi peluang kepada masyarakat tempatan untuk melihat dengan lebih dekat lagi aktiviti tentera laut di TLDM Pangkalan Lumut dan dibenarkan naik kapal2 tentera laut terpilih.

First time naik kapal tentera laut ni.. masa kecil2 dahulu.. tak berapa nak ingat sangat.. yang aku ingat.. aku pernah naik tempat meriam tu.. pernah masuk kabin krew kapal.. pernah dok lepak2 kat atas kapal mengadap laut.. dan yang paling penting.. kapal tu bergerak merentasi laut selat melaka.. but it was long time ago.. kecik2 lagi.. kamera pun takder.. feel pun takder..

skrang dah berbeza.. semua orang bleh naik semua kapal2 tu.. tapi kapal tu tak bergerak.. huhuhu.. kalaulah kapal tu bergerak..

Laksa mee



Laksa mee adalah makanan yang mungkin hanya dikenali di beberapa daerah di Perak. Bukan dan bukan mee udang. Kerana cara masakannya berbeza. Maka rasanya pun jauh berbeza.

Makanan ini terdiri daripada 4 pecahan.. 1. mee sanggul 2. sambal tumis udang kering 3. kacang panjang + lobak masin 4. Kuah udang @ sup udang.

Rasanya?? Aku rasa sangat sedap..!! Especially when the mak is cooking la..

Nasi lemak



Makan nasi lemak pagi2 memang menyeronokkan. Nasi lemak sambal tumis udang. Udang laut dibeli direct daripada nelayan yang baru pulang dari laut.. Sedap rasanya..

Perut dah kenyang.. So jom ler bersiap2.. kita nak ke JomHeboh, Lumut. Nak g naik kapal navy.

Friday, April 24, 2009

Cuba



Nearly 2 week.. or more.. aku dok cuba dan terus mencuba untuk meng'install driver sound card pc kat ghumah. Dah lebey dari 10 kali install / reinstall Windows XP.. sampai dah bleh hafal serial # dia.. Dah banyak driver yang patut install.. dah di'install.. masih tak jalan2 lagi..

Yerps.. Aku takkan mengalah.. I need to do what i donno how to do.. there must be a road.. but which road..? huhuhu..

Monday, April 20, 2009

How old are you?

Public Function GetAge(ByVal Birthdate As System.DateTime, _
Optional ByVal AsOf As System.DateTime = #1/1/1700#) _
As String

'Don't set second parameter if you want Age as of today

'Demo 1: get age of person born 2/11/1954
'Dim objDate As New System.DateTime(1954, 2, 11)
'Debug.WriteLine(GetAge(objDate))

'Demo 1: get same person's age 10 years from now
'Dim objDate As New System.DateTime(1954, 2, 11)
'Dim objdate2 As System.DateTime
'objdate2 = Now.AddYears(10)
'Debug.WriteLine(GetAge(objDate, objdate2))

Dim iMonths As Integer
Dim iYears As Integer
Dim dYears As Decimal
Dim lDayOfBirth As Long
Dim lAsOf As Long
Dim iBirthMonth As Integer
Dim iAsOFMonth As Integer

If AsOf = "#1/1/1700#" Then
AsOf = DateTime.Now
End If
lDayOfBirth = DatePart(DateInterval.Day, Birthdate)
lAsOf = DatePart(DateInterval.Day, AsOf)

iBirthMonth = DatePart(DateInterval.Month, Birthdate)
iAsOFMonth = DatePart(DateInterval.Month, AsOf)

iMonths = DateDiff(DateInterval.Month, Birthdate, AsOf)

dYears = iMonths / 12

iYears = Math.Floor(dYears)

If iBirthMonth = iAsOFMonth Then
If lAsOf < lDayOfBirth Then
iYears = iYears - 1
End If
End If

Return iYears
End Function

Kena convert ni jadik coding.. nak kira umur hidupan liar kat zoo...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...